Algemene voorwaarden Maerschalck BV 2021

 

  1. Toepasselijkheid
    1. Op alle aanbiedingen, offertes en overeenkomsten van Maerschalck BV zijn deze algemene leverings- en betalingsvoorwaarden van toepassing, tenzij schriftelijk uitdrukkelijk anders is overeengekomen.
    2. Indien de opdrachtgever in zijn opdracht bepalingen of voorwaarden opneemt die afwijken van- of niet voorkomen in – deze voorwaarden zijn deze voor Maerschalck BV uitdrukkelijk schriftelijk zijn aanvaard.
    3. Indien een of meerdere bepalingen in deze algemene voorwaarden nietig zijn of vernietigd mochten worden, blijven de overige bepalingen van deze algemene voorwaarden volledig van toepassing. Maerschalck BV en opdrachtgever zullen alsdan in overleg treden teneinde nieuwe bepalingen ter vervanging van de nietige c. q. vernietigde bepalingen overeen te komen, waarbij – indien en voor zover mogelijk – het doel en de strekking van de oorspronkelijke bepaling in acht worden genomen.
  2. Offertes
    1. Alle offertes zijn vrijblijvend en hebben een geldigheidsduur van 3 maanden na dagtekening van de offerte, tenzij anders is overeengekomen.
    2. Indien blijkt dat de bij de aanvraag of overeenkomst door de opdrachtgever verstrekte gegevens onjuist waren heeft Maerschalck BV het recht de prijzen aan te passen en aanvullende voorwaarden te stellen.
    3. Een samengestelde prijsopgave verplicht Maerschalck BV niet tot het verrichten van een gedeelte van de opdracht tegen een overeenkomstig deel van de opgegeven prijs.
    4. Aanbiedingen of offertes gelden niet automatisch voor toekomstige opdrachten.
  3. Opdrachten/orders
    1. Opdrachten/orders zijn slechts bindend indien zij door Maerschalck BV schriftelijk zijn bevestigd, of bij gebreke van zodanige bevestiging door de uitvoering van de opdracht/order door de uitvoering door Maerschalck BV.
    2. De opdrachtgever draagt er zorg voor dat alle gegevens waarvan Maerschalck BV aangeeft dat deze noodzakelijk zijn of waarvan Maerschalck BV de drachtgever behoort te begrijpen dat deze noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de overeenkomst en kwaliteitseisen tijdig aan Maerschalck BV worden verstrekt. Indien de voor de uitvoering van de overeenkomst benodigde informatie niet tijdig aan Maerschalck BV is verstrekt, heeft Maerschalck BV het recht de overeenkomst te ontbinden zonder dat daardoor voor de opdrachtgever enig recht op een vergoeding uit welke hoofde dan ook ontstaat, dan wel de uitvoering van de overeenkomst op te schorten en/of de uit de vertraging voortvloeiende extra kosten volgens de gebruikelijke tarieven aan opdrachtgever in rekening te brengen.
  4. Prijzen
    1. De prijzen van Maerschalck BV zijn gebaseerd op de op de datum van de offerte voor Maerschalck BV geldende kostenbepalende factoren. Indien na verloop van twee maanden na datum van aanbieding en/of bevestiging de prijzen van deze kostenbepalende factoren een verhoging ondergaan ook al is deze verhoging gebeurd tengevolge van de tijdens het uitbrengen van de offerte c.q. bevestiging te voorziene omstandigheden, is Maerschalck BV gerechtigd de overeengekomen prijs dienovereenkomstig te verhogen, welke prijsverhoging voor de opdrachtgever bindend is.
    2. De gehanteerde prijzen zijn altijd exclusief omzetbelasting en materialen, tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen.
    3. Indien de honorering van Maerschalck BV wordt berekend door de aan de opdracht bestede tijd vermenigvuldigd met een tarief per tijdseenheid, geldt dat naar boven wordt afgerond per dagdeel van vier werkuren, welke tarieven tussentijds kunnen worden aangepast bij een algemene wijziging van de uurtarieven, zoals die door Maerschalck BV worden gehanteerd.
  5. Tijdvak van uitvoering
    1. Indien een tijdvak voor uitvoering van de werkzaamheden worden vertraagd als gevolg van omstandigheden die toerekenbaar zijn aan de opdrachtgever, komen de daaruit voortvloeiende extra kosten voor rekening van de opdrachtgever.
    2. Indien tijdens de uitvoering van de werkzaamheden blijkt dat bijkomende werkzaamheden noodzakelijk zijn voor een goede vervulling van de opdracht, komen deze extra kosten voor rekening van de opdrachtgever.
    3. Overschrijding van overeengekomen levertijden door welke oorzaak ook ontstaan geeft geen recht op schadevergoeding, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen.
  6. Oplevering en acceptatie
    1. De datum van verzending of aanbieding van de documenten en/of andere gegevensdragers (inclusief tekeningen) door Maerschalck BV geldt als opleveringsdatum.
    2. De oplevering geschiedt eenmalig en in enkelvoud, tenzij anders is overeengekomen, indien duplicaatleveringen worden gevraagd door opdrachtgever, worden de hieraan verbonden kosten in rekening gebracht.
    3. De door Maerschalck BV aan opdrachtgever verzonden documenten en/of andere gegevensdragers (inclusief tekeningen) worden geacht door opdrachtgever te zijn goedgekeurd, indien opdrachtgever niet binnen één maand na verzenddatum schriftelijk en ondubbelzinnig aan Maerschalck BV het tegendeel heeft bericht.
    4. Indien opdrachtgever binnen de in artikel 6.3 gestelde termijn reclameert, dient zulks schriftelijk te geschieden met een zo gedetailleerd mogelijke omschrijving van de tekortkoming, zodat Maerschalck BV in staat is adequaat te reageren.
    5. Indien een klacht gegrond is, zal Maerschalck BV de werkzaamheden alsnog verrichten zoals overeengekomen, tenzij dit inmiddels voor de opdrachtgever zinloos is geworden, in welk geval Maerschalck BV slechts aansprakelijk zal zijn binnen de grenzen van artikel 10 van deze algemene voorwaarden.
  7. Risico’s en transport
    1. Verzending van documenten of andere gegevensdragers (inclusief tekeningen) door Maerschalck BV geschiedt voor risico van de opdrachtgever.
    2. Tenzij anders is overeengekomen zal verzending via de gewone post plaatsvinden.
  8. Wijziging opdracht
    1. Alle wijzigingen in de opdracht, hetzij in opdracht van de opdrachtgever, hetzij als gevolg van het feit dat door welke omstandigheden dan ook een andere uitvoering noodzakelijk is, worden wanneer daaraan meerdere kosten verbonden zijn als meerwerk beschouwd en voor zover daaruit minderkosten bestaan als minderwerk. Deze worden overeenkomstig gefactureerd aan de opdrachtgever.
    2. Indien de opdrachtgever zich niet met de betrokken meerkosten kan verenigen heeft zij het recht het nog niet uitgevoerde opdracht te annuleren.
  9. Vergunningen
    1. De opdrachtgever draagt zorg voor de benodigde vergunningen, ontheffingen, toestemmingen etc., die nodig zijn voor de uitvoering van de opdracht. De hieraan verbonden kosten zijn voor rekening van de opdrachtgever. Schade als gevolg van het niet, niet tijdig of onvoldoende beschikbaar zijn van de benodigde vergunningen, ontheffingen, toestemmingen etc. komt voor rekening van de opdrachtgever, die Maerschalck BV vrijwaart.
  10. Aansprakelijkheid
    1. Indien Maerschalck BV aansprakelijk mocht zijn, dan is deze aansprakelijkheid steeds beperkt tot hetgeen in deze bepaling is geregeld.
    2. Indien Maerschalck BV aansprakelijk is voor directe schade, dan is die aansprakelijkheid beperkt tot maximaal de opdrachtsom, althans dat gedeelte van de opdracht waarop de aansprakelijkheid betrekking heeft. De aansprakelijkheid is te allen tijde beperkt tot maximaal het bedrag van de door de assuradeur van Maerschalck BV in het voorkomende geval te verstrekken uitkering.
    3. In afwijking van hetgeen onder lid 2 van dit artikel is bepaald, wordt bij een opdracht met een langere looptijd dan zes maanden, de aansprakelijkheid verder beperkt tot het over de laatste zes maanden verschuldigde honorariumgedeelte.
    4. Onder directe schade wordt uitsluitend verstaan;
      1. De redelijke kosten ter vaststelling van de oorzaak en de omvang van de schade, voor zover de vaststelling betrekking heeft op schade in de zin van deze voorwaarden.
      2. De eventuele redelijke kostengemaakt om de gebrekkige prestatie van Maerschalck BV aan de overeenkomst te laten beantwoorden, tenzij deze niet aan Maerschalck BV toegerekend kunnen worden.
  • Redelijke kosten, gemaakt ter voorkoming of beperking van schade, voor zover opdrachtgever aantoont dat deze kosten hebben geleid tot beperking van directe schade als bedoeld in deze algemene voorwaarden.
  1. Indien Maerschalck BV samenwerkt met door de opdrachtgever ingeschakelde derden, dan wel een of meer partijen op verzoek van de opdrachtgever inschakelt, is Maerschalck BV nimmer aansprakelijk voor eventuele tekortkomingen van deze derden, tenzij uitdrukkelijk anders schriftelijk overeengekomen, doch is Maerschalck BV uitsluitend aansprakelijk voor haar eigen deel in de opdracht.
  2. Indien de opdracht inhoudt dat Maerschalck BV toezicht houdt op de uitvoering van een werk, zonder dat sprake is van dagelijks toezicht, is Maerschalck BV alleen aansprakelijk voor de perioden waarin zij dit toezicht volgens de opdracht daadwerkelijk heeft gehouden.
  3. Maerschalck BV is nimmer aansprakelijk voor indirecte schade, daaronder begrepen gevolgschade, gederfde winst, gemiste besparingen en schade door bedrijfsstagnatie.
  4. De in deze voorwaarden opgenomen beperkingen van de aansprakelijkheid voor directe schade gelden niet indien de schade te wijten is aan opzet of grove schuld van Maerschalck BV of haar ondergeschikten.
  1. Betalingsvoorwaarden
    1. Tenzij schriftelijk anders is overeengekomen dient betaling van de facturen binnen 30 dagen na factuurdatum te geschieden.
    2. Indien betaling niet binnen de in dit artikel bedoelde betalingstermijn plaatsvindt, is Maerschalck BV gerechtigd om vanaf vervaldatum van de factuur – zonder nadere ingebrekestelling – de wettelijke rente, vermeerderd met 3% aan opdrachtgever in rekening te brengen.
    3. Daarnaast is Maerschalck BV gerechtigd om in het voorkomende geval alle incassokosten, zowel de gerechtelijke als buitengerechtelijke, die een voorzienbaar gevolg zijn van het niet, niet tijdig of niet volledig betalen van opdrachtgever, op opdrachtgever te verhalen. Buitengerechtelijke incassokosten zijn door de opdrachtgever verschuldigd voor elk geval waarin Maerschalck BV zich genoodzaakt ziet om voor de invordering de hulp van een derde in te schakelen en worden gefixeerd op 15% over het nog verschuldigde opeisbare bedrag met een minimum van € 50,00.
    4. Maerschalck BV is gerechtigd om opdrachten, die zich uitstrekken over meerdere maanden, te splitsen en te factureren met behoud van het recht betaling te verlangen per deelfactuur overeenkomstig de geldende betalingsvoorwaarden.
    5. Maerschalck BV is gerechtigd om meerwerk en additionele kosten direct nadat deze zijn ontstaan te factureren met behoud van het recht betaling te verlangen van de factuur overeenkomstig de geldende betalingsvoorwaarden.
  2. Bijzondere omstandigheden aan de zijde van de opdrachtgever
    1. De vordering tot betaling is direct opeisbaar ingeval opdrachtgever in staat van faillissement wordt verklaard, surseance van betaling aanvraagt, in liquidatie treedt of wordt ontbonden dan wel algeheel beslag op vermogensbestanddelen van de opdrachtgever wordt gelegd. In het geval de opdrachtgever een natuurlijke persoon is, is de vordering tot betaling eveneens direct opeisbaar bij overlijden en voorts indien op opdrachtgever de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen van toepassing wordt verklaard.
    2. In bovenstaande gevallen heeft Maerschalck BV voorts het recht de overeenkomst of het nog niet uitgevoerde gedeelte daarvan zonder ingebrekestelling of rechterlijke interventie te ontbinden of op te schorten, onverminderd het recht van Maerschalck BV vergoeding te verlangen voor eventuele schade die voor haar hierdoor mocht ontstaan.
    3. Indien een van de vermelde omstandigheden zich voordoet, is Maerschalck BV gerechtigd haar volledige honorarium onmiddellijk bij vooruitbetaling te vorderen en/of andere zekerheidsstelling voor de overeengekomen prijs te verlangen, dit ter keuze van Maerschalck BV.
  3. Overmacht
    1. Geen van partijen is gehouden tot het nakomen van enige verplichting indien zij daartoe verhinderd is als gevolg van een omstandigheid, die niet is te wijten aan haar schuld, noch krachtens wet, rechtshandeling of in het verkeer geldende opvattingen voor haar rekening komt.
    2. Hiervan is in ieder geval sprake bij binnenlandse onlusten, mobilisatie, oorlog, stremming in het vervoer, staking, uitsluiting bedrijfsstoornissen, stagnatie in toelevering, brand, overstroming, pandemie, ongunstige weerinvloeden (weer- en vorstverlet), het ontbreken van vergunningen en uitval van apparatuur, waardoor nakoming van de overeenkomst redelijkerwijs van Maerschalck BV niet kan woorden gevergd. Alsdan zal de uitvoeringvan de overeenkomst woorden opgeschort, dan wel de overeeenkomst bij aangetekend schrijven kunnen worden ontbonden, alles zonder enige verplichting tot schadevergoeding.
  4. Geheimhouding
    1. Beide partijen zijn verplicht tot geheimhouding van alle vertrouwelijke informatie die zij in het kader van hun overeenkomst van elkaar of uit andere bron hebben verkregen, tenzij deze informatie openbaar toegankelijk is. Informatie geldt als vertrouwelijk als dit door de andere partij is meegedeeld of als dit voortvloeit uit de aard van de informatie.
    2. Indien op grond van een wettelijke bepaling of een rechterlijke uitspraak Maerschalck BV is gehouden vertrouwelijke informatie aan de door de wet of de bevoegde rechter aangewezen derden mede te verstrekken en Maerschalck BV zich ter zake niet kan beroepen op een wettelijk dan wel door de bevoegde rechter erkend of toegestaan recht van verschoning, dan is Maerschalck BV niet gehouden tot schadevergoeding of schadeloosstelling en is de opdrachtgever niet gerechtigd tot ontbinding van de overeenkomst op grond van enige schade, hierdoor ontstaan.
  5. Intellectuele eigendom en auteursrechten
    1. Onverminderd het overigens in deze algemene voorwaarden bepaalde behoudt Maerschalck BV zich de rechten en bevoegdheden voor die Maerschalck BV toekomen op grond van de Auteurswet.
    2. Alle door Maerschalck BV verstrekte stukken, zoals rapporten, adviezen, (digitale) tekeningen, ontwerpen, schetsen, software e.d., zijn uitsluitend bestemd om te worden gebruikte door opdrachtgever en mogen niet door haar zonder voorafgaande toestemming van Maerschalck BV worden verveelvoudigd, openbaar gemaakt, of ter kennis van derden gebracht, tenzij uit de aard avn de verstrekte stukken anders voortvloeit.
    3. Maerschalck BV behoudt het recht de door de uitvoering van de werkzaamheden toegenomen kennis voor andere doeleinden te gebruiken, voor zover hierbij geen vertrouwelijke informatie ter kennis van derden wordt gebracht.
    4. Opdrachtgever vrijwaart Maerschalck BV zowel in als buiten rechte voor alle aanspraken die derden krachtens de Auteurwet of andere regelgeving geldend kunnen maken.
  6. Ontbinding
    1. Indien de opdrachtgever enige op hem rustende verplichting uit de overeenkomst of op grond van deze voorwaarden niet nakomt, heeft Maerschalck BV het recht de met de betrokken opdrachtgever gesloten overeenkomst te ontbinden zonder dat daartoe een ingebrekestelling of rechterlijk interventie vereist is en onverminderd het recht van Maerschalck BV op vergoeding van schade, gederfde winst en interest.
  7. Geschillen
    1. Op elke overeenkomst tussen Maerschalck BV en opdrachtgever is Nederlands recht van toepassing.
    2. De rechter in de vestigingsplaats van Maerschalck BV is bij uitsluiting bevoegd van geschillen kennis te nemen, tenzij de kantonrechter bevoegd is. Niettemin heeft Maerschalck BV het recht het geschil voor te leggen aan de volgens de wet bevoegde rechter.
    3. Partijen zullen eerste en beroep op de rechter doen nadat zij zich tot het uiterste hebben ingespannen een geschil in onderleg te beslechten.